Fargede skyer

 

 

Fargede skyer – På vei gjennom atmosfæren blir noen av lysstrålene brutt, eller spredt av molekyler i lufta, dette gir opphav til blå himmel og spektakulære farger i solnedgangene. Det er solen i kombinasjon med vann og iskrystaller i skyene, som danner dette fenomenet med fargede skyer i forskjellige kombinasjoner og styrker. Ved en solnedgang eller soloppgang har solen opptil 30 ganger så lang lysavstand fra jorden i forhold til midt på dagen, og på vei møter solstrålen på alt fra menneskeskapt forurensning, vulkanutbrudd, aske fra branner og røyk, og forurensning fra ytre rom. Lyset som vi oppfatter som hvitt, er blandet sammen av fargene rødt, oransje, gult, grønt, blått, indigo og fiolett. Hver av fargene har i det synlige spekteret en bestemt bølgelengde, rødt og oransje har lengst bølgelengde, mens fiolett og indigo har de korteste. Ved en solnedgang møter solstrålen langt flere molekyler på grunn av lengre avstand, og sprer enda mer av fiolett, gult og grønt lys. Av denne grunn ses bare det røde og oransje lyset fra bakken, det samme skjer ved soloppgang. Først når solen er over horisonten kan vi se lyset som hvitt.

 

 

 

 

Bookmark the permalink.

8 Comments

 1. Flotte solnedgang bilder,og en fin forklaring 🙂 Fine farger, liker spesielt det siste. Virkelig sprakende.

 2. Hei Ivar. Takk for ros og tilbakemelding 🙂

 3. Jeg liker veldig mange av bildene dine. Disse også. Fantastiske farger!

  Men jeg synes den ramme-effekten (emboss?) du bruker og signaturen ødelegger veldig mye. Jeg synes det ødelegger helhetsinntrykket av bildene.

 4. Hei Jan Ivar! Takk for ros og konstruktiv tilbakemelding. 🙂 Emboss stemmer ja… grunnen var fra starten av fikk jeg ikke rammer på bildene med WP, og jeg slet med blå ramme på bildene når jeg skulle ha dem til å åpne i nytt vindu. Men nå fungerer det som ønsket, og rammene har på en måte bare blitt værende.

 5. Det er nok en smakssak, men selv har jeg laget en “action” i Photoshop som ordner riktig bildestørrelse og lager en hvit ramme i riktig bredde på alle bildene jeg legger ut. Det er kanskje action du også bruker?

  En annen ting jeg ville vurdert hvis jeg var deg var å legge til “thickbox” i stedet for at bildene åpnes i et nytt vindu. Du kan se hvordan det fungerer i praksis på http://familienvik.no
  Bare et tips. Alt om hvordan du legger det inn på bloggen din her: http://jquery.com/demo/thickbox/

 6. Nei, det er ikke action, men det bør man nok sette seg mer inn i. Tickbox hadde vært genialt ja, det er en av tingene jeg ikke har fått noe dreis på, er helt fersk i WP så det er mye å lære enda. Men det siger vel inn med tiden håper jeg. 🙂 Tusen takk for innspill og linker. Ha en fin dag!

 7. Meget flotte begge to. Jeg setter en knapp på det første. Fin komposisjon og bra eksponert.

 8. Takk for ros John 🙂 Hyggelig at bildene faller i smak.

Comments are closed