Sangsvane – Cygnus cygnus

 

sangsvane180309

Sangsvanen overvintrer stort sett i Sør-Norge, men hekker for det meste i Nord-Norge. De norske foretrekker å overvintre i Nordvest-Europa. Sangsvaner som til vanlig har tilhold nord i Europa og Sibir kommer hit til Sør-Norge, og overvintrer her. Sangsvanen ligner veldig på knoppsvanen, men skiller seg ut med sitt gule nebb. Den foretrekker våt-områder, og bygger gjerne sitt relativt store reir av gamle plantematerialer i siv eller tett på stranden. Den legger 5-6 egg som klekkes etter ca 40 dager og ungenes flygeferdighet testes ut etter ca 50 dager. Sangsvanen livnærer seg i hovedsak av vannplanter, gress og smådyr. Og som mange alt har oppdaget, nekter ikke sangsvanen å ta i mot en matbit i form av brød eller annen bakst.

 

Bookmark the permalink.

11 Comments

 1. Ah…vakkert!! Rett & slett! Svaner er flotte fugler, sangsvane eller ei. Vi hadde endel nedenfor hytta sist uka, når de «letta» fløy de rett forbi hyttevinduet. Nydelig å se.

 2. Skikkelig flott bilde med driv over fuglen. Mulig vi har mest knoppsvaner her, de har øverst på nebbet en veldig tydelig svart klump/knopp.

 3. Den var flott,gleder meg meg til å få se dem her igjen.

 4. Åh så fint den sträcker ut i luften! Mycket fint fångad bild!

 5. Flott bilde, strekker seg virkelig ut der den svever… imponerende vingespann også 🙂

 6. Flott bilde, det er ikke lett å knipse de i lufta.

 7. Flott bilde Rune.
  Regner også med at du får mange flere muligheter til å fange disse i flukt hos deg. Det er jo mange av dem som oppholder seg oppover Drammenselva. Ser dem ofte ligge fredfullt å flyte langs elven når vi kjører forbi den veien. Kanskje jeg skulle gå deg i næringen neste gang jeg passerer og få tatt noen bilder av dem oppe mot Hokksund 🙂

 8. MajorogMeg: Takk 🙂 Ja, Svanene er virkelig flotte, veldig gøy å observer når de flyr også, nesten som et lite fly 🙂

  Svein: Takk for det 🙂 Ja, det er nok Knoppsvaner dere har mest av da, for de har denne sorte knoppen innerst på nebbet sitt.

  Anne Berit: Takk, ja det er nok ikke lenge til de flyr nordover igjen nå, et par uker så er mye gjort tipper jeg.

  Gärdsmygen: Ja, her har vi full vingespenn. Takk 🙂

  Ivar: Takker, ja det er enormt vingespenn på dem, de kan faktisk ha et vingespenn helt oppe i 230 cm. Nesten som et microfly det 🙂

  Morten Pedersen: Takk for det. Det har lett for å bli et par forsøk av det før det sitter 🙂

  Bjørn Erik: Takk for det 🙂 Ja, det er bare å benytte mulighetene som byr seg, det er egentlig ganske morsomt å fotografere dem i fart, selv om det noen ganger kan bli en time eller to å vente før det byr seg en mulighet. Men skal du den veien og har tid, så forsøk en tur på Miljetjern, der er det stadig aktivitet og mye fugler. Fra nå og utover kommer det masse trekkfugl dit, Miletjern er en mellomstasjon for dusinvis av trekkfugl hvert år, samt at mange hekker i området der.

  Takk for kommentarer 🙂

 9. That’s a shot that will make any bird photographer proud.

  Beautiful flight shot

 10. I have no idea what the text says but I understand the language of Photography. Sublime.

 11. Utrolig flott bilde av en sangsvane i flukt! Skarpt og vakkert. Takk for en flott visuell opplevelse og litt påfyll av fakta.

Comments are closed