Knoppsvane – Cygnus olor

 

knoppsvane-hode

Knoppsvanen i voksen alder har en flott hvit fjærdrakt og er nærmest som tam å regne, da spesielt hvis den værer muligheten til å få seg en matbit. Ungfuglen har en gråere fjærdrakt med brunskjær og den har grått nebb med svart basis. Nebbets farge endrer seg med alderen og blir først lyserødt, for så å bli oransje i voksen alder. Knoppsvanens opprinnelse sies å være Asia, nærmere bestemt i steppeområdene. Knoppsvanen er en av tre slag svaner som lever i Norge, og den kan stolt bære tittelen som Danmarks nasjonalfugl. Svanens harde vingelyd når den flyr er ikke til å unngå å registrere. Den flyr alltid med langstrakt hals og hode, og gir fra seg trompetaktige lyder under flyging, og sammen med det kraftige vingesuset er den lett å dra kjensel på selv om den ikke observeres. Knoppsvanen legger 5-7 egg i starten av mai måned, de klekkes etter ca 35 dager, og livnærer seg av vannplanter og smådyr som fanges på bunnen. De trives derfor i områder med lavt vann og mye vegetasjon. Og selvsagt i områder hvor det ferdes mye mennesker som den kan gjøre seg ekstra pen for, og bomme til seg litt bakevarer fra.

knoppsvane-bak

 

 

knoppsvane-ung

Knoppsvanen i ung utgave

 

knoppsvane-junior

Og en Knoppsvane junior 🙂

 

 

 

Bookmark the permalink.

17 Comments

  1. Kjempeflott. Var nede ved Nidelva i dag og fikk “fanget” en mengde svaner. Tror det var nærmere tjue i frostrøyken på elva. Får håpe det ble noe av bildene. Flott fugl dette 🙂

  2. Åh,kan jeg ta den siste der med hjem i badekaret? 🙂

  3. Flotte bilder av flotte fugler! Svaner er vakkre!!
    😉

  4. Knölsvanen som vi säger i Sverige är en stor och tung en. Jag tror den kan väga 40 kg. Eller har jag fel??
    I allfall är den vacker på håll, men att komma nära den kan vara “lurt”. De har humör! Så en Gärdsmyg ser gärna Knölsvanen på håll eller på så här vackra foton. På gjensyn!

  5. Nydelige bilder av en vakker fugl! Sist jeg så og knipset dem, var i fjor ved Østensjøvannet i Oslo. Blir helt andektig av å se slike vakre fugler!

  6. Flotte bilder av svaner!
    På det nest nederste ser svanen skitten ut. Vet ikke om den var det? Har sett at svanene her i Frognerkilen har en slags “fettrand” av møkk rundt seg. Det er lett å se det når de er på land.
    Den siste der var jo nesten til å spise opp!

  7. Vakre bilder,alle sammen.Det er mye fint å se i naturen.

  8. Svaner er flotte dyr, fine bilder av forskjellige årganger. Skulle gjerne sett noen her og, men det er dårlig med svaner her så får nyte disse isteden.

  9. Meget flott serie og en fin leksjon med lærdom.

  10. Svanens vakre fjaerdrakt kommer veldig fint frem i bilde nr. 2 🙂 Jeg savner en komposisjon som ligger naer det gylne snitt, det ville gjort bildet mer spennende. Jeg feiler ogsaa paa dette omraadet selv iblant, spesielt hvis motivet plutselig dukker opp og forsvinner like fort 🙂

  11. Svaner er og blir vakre, og du har jammen tatt flotte bilder av dem.
    Jeg har for resten nettopp lagt ut bilder av noen sangsvaner vi kom over sist lørdag.

  12. Nydelige bilder! Særlig det første bildet er lekkert med de blanke vanndråpene over fjærne.

  13. Hei på dere, tusen takk for hyggelige tilbakemeldinger 🙂

    Ungfuglen har en litt mer ”skitten” brunfarge i fjærene, men har også sett at voksne kan får denne sørgeranden nederst i ”vannskorpen”. Vet ikke om det kanskje er et ekstra fettlag de har på denne tiden av året, eller om det rett og slett er en form for forurensing.

    Mener å huske at svanen veier rundt ti til tolv kilo i voksen alder, men det kan sikkert variere etter årstid også. De er herlige når de er så små som i siste bildet her, da kan man nesten ha dem med hjem i badekaret, i voksen alder kan det være greit med en liten sikkerhetsavstand til dem 🙂

    Koselig at dere likte svanebildene og teksten som fulgte med, takk for kommentarer 🙂

  14. Det var noen praktfulle bilder som jeg ikke kan gjøre annet enn misunne deg – og så lærte jeg noe nytt. Har alltid trodd at det var storken som var Danmarks nasjonalfugl.

  15. Pingback: Bildebloggen

  16. Pingback: Bildebloggen

  17. Pingback: Bildebloggen - I ord og bilder

Comments are closed