Ekorn- Sciurus vulgaris

Ekorn- Sciurus vulgaris

Ekornets farge varierer etter hvor i Norge vi treffer på den – nord i landet er den mer grå i pelsen mens i sør er den rødbrun. Om vinteren vil den også bli mer gråaktig i Sør-Norge, dette fordi den tilpasser seg årstidene. Undersiden av ekornet er hvit hele året, og på vinteren får den små dusker på ørene sine. Størrelsen på ekornet varierer i voksen alder også, men vil normalt være fra 18-24 cm, mens halen alene måler helt opp til 20 cm. Ekornet veier fra 200 til 400 gram og trives godt i barskog, men finner seg også til rette i fjellbjørkskog. Den livnærer seg av gran- og furufrø, samt at den forsyner seg med hasselnøtter, eikenøtter, sopp, fugleegg og fugleunger. Og som mange sikkert har oppdaget går den ikke av veien for litt solsikkefrø, brød og meiseboller heller.

Ekornet kan sette til verden opptil tre kull med unger i året, da med 3-7 unger i hvert kull. De går drektige i ca 40 dager, og de blir kjønnsmodne etter ett år. De første ungene kommer som regel så tidlig som i mars måned, og det antas at ekornet kan ha en levealder på opp mot 12 år, men normalen ligger på ca 5-6 år. De bygger kuleformede reir helst i ei gran, men benytter også hule trær. Reiret lages av kvist og løv, innvendig blir de kledd med mose. Og det er ganske vanlig at ekornet har 2-3 reir, et til vinter og sommer, samt et som ungene fødes i og fores opp i.

Bookmark the permalink.

2 Comments

  1. Fine bilder av ekorn både i denne posten og annet sted på bloggen din.
    Jeg hadde tidligere hytte i Drammensfjorden og det var mye ekorn der. Det var fint å observere dem, selv om de etter mine begreper ikke var så smarte som jeg hadde trodd. Blant annet fant de ikke igjen nøtter de selv hadde gjemt.

  2. Takk :o) Nei, det er nok ikke hver gang de finner tilbake til det som blir gjemt, men det kommer andre dyr tilgode :o) Er nok en formidabel jobb å holde styr på hvor man gjør av maten sin.

Comments are closed