Månen – Luna

 

luna

På grunn av små variasjoner av banen rundt Jorden kan vi bare se omtrent 59 % av månen. Så månen har faktisk en side vi ikke kan se her fra Jordens overflate. Det har vært mang en diskusjon og årlange forskninger på hvordan månen egentlig ble til, men det som imidlertid nå i vår tid ser ut til å stemme ”best” ut fra dagens forskningsresultater, er at to planeter kolliderte i solsystemet for ca fire og en halv milliard år siden. Den ene menes å være Jorden, og den andre ble da til månen. Visstnok skal det da i smellet ha vært starten på Jordens opprinnelse – Jorden sprutet ut mengder med flytende masse som på grunn av gravitasjonskraften skal ha samlet seg i bane rundt Jorden og dannet månen over tid.  Avstanden fra Jordens overflate og opp til månen er ca 38 4000 kilometer. Så om oldtidens meninger om at månen døde hver natt, eller at solen jaget månen bort, vites ikke med sikkerhet, men det er store antagelser om at dette er feil. Steinprøver som ble hentet fra Apolloferdene i 1969 – 72 viser at månen har mange likhetstrekk i den kjemiske sammensettningen som Jorden, så hvem vet, kanskje er månen en del av Jordens «avfall».

Måneformørkelser forårsakes av at Jordens skygge treffer månen. På grunn av at Jorden og Jordens skygge er langt større enn månen, varer måneformørkelsen lenge, gjerne opp mot fire timer. 21. februar 2008 varte formørkelse i tre timer og tjuesyv minutter. De neste formørkelsene vil vi se 9. februar 2009 og 21. desember 2010.

 

 

Bookmark the permalink.

9 Comments

 1. Flott bilde og informativ og interessant tekst. Ja takk til flere slike 🙂

 2. Det var vel Thellus og Theia som kolliderte, og månen er rester etter Theia.
  Som synshemmet er månen det eneste jeg kan se på himmelen bortsett fra sola. Men jeg lurer på, snurrer månen?? Lurer siden det sies vi aldri ser baksiden…

  Det sies også at om noen millioner år, vil månen være borte, for den beveger seg visst langsomt bort fra oss.

 3. Flott bilde av månen, og nyttig informatjon også 🙂

  Tar du bilder i RAW? i såfall hv alags redigeringsprogram bruker du?

 4. Bra bilde av månen! Snart må jeg prøve meg på litt månefotografering, jeg også. Alle de andre fotobloggerne har minst et bra månebilde ;D

 5. Hei på dere! Takk for hyggelige tilbakemeldinger 🙂 Hyggelig at dere fant det informativt også.

  Ivar Ivrig: Dukker nok opp noen typer fakta i ny og ne her. Gøy å lære noe nytt.

  Eugenie: Jeg skal ikke påstå noe akkurat der tror jeg, for selv de lærde er uenige om hva som egentlig skjedde. 🙂 Månen roterer ikke, men den ”vugger” litt fram og tilbake, og den vil alltid ha den samme siden mot jorden. Derav ser vi ikke mer enn 59 % av den. Theia var vel den andre planeten de antar kolliderte med ”jorden” en gang i tiden mener jeg å huske å ha lest. Men noe sikkert kan ingen påstå, så enhver påstand er like riktig tror jeg 🙂

  Ivar: Ja, jeg tar det meste i RAW nå, men dette bildet er tatt i jpg. Bruker Lightroom 2.2 og Elements 6 for redigering. Til bracketing/hdr bruker jeg Photomatix Pro.

  Ithil: Ja, når den lyses opp på nytt nå, så må du komme deg ut å ta et bilde du også 🙂

  Takk for deres besøk 🙂

 6. Jeg har funnet ut at det er fullmåne i Australia i løpet av den perioden jeg er der nede, så da skal jeg sørge for et pent månebilde 😀

 7. Det er er bra – jeg får håpe på neste fullmåne 🙂

 8. Nå har jeg sittet og oppdatert meg selv på de flotte bildene du har lagt ut siden jeg forsvant ut i det store blogge-intet for noen uker siden. Her var det utrolig mye flott, men jeg valgte dette månebildet å starte fra. Det traff meg intenst. Nydelig er det. Skarpt, enkelt, elegant komponert og utført. De spede forsøkene jeg selv har prøvd av månebilder blir bare fjerne hvite kuler på en grå bakgrunn. Veldig flott Rune!

Comments are closed